Határtalanul 2013

Iskolánk, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola sikeresen pályázott a szomszédos országokba irányuló tanulmányi kirándulásra. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával (pályázati szám: BGA-12-HA-01-0401) a HATÁRTALANUL programban vettünk részt. Ennek keretében 2013. április 9-12. között négy felejthetetlen napot töltöttünk Kárpátalján.

Az utazás lehetőséget adott arra, hogy megismerjük a határainkon túl élő magyarok életét, történelmét, hagyományait. Az utazást komoly előkészítő munka előzte meg. Beszámolókat készítettünk, műsorral készültünk, szónokversenyt rendeztünk, ajándékokat gyűjtöttünk.

Utunk első állomása Beregszász volt, itt várt bennünket Zoli bácsi, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tanára, aki ottlétünk alatt idegenvezetőnk volt. Részletes, érdekes magyarázatainak köszönhetően sok új ismerethez jutottunk. Végigkalauzolt bennünket a főiskola épületében, majd a Beregvidéki Múzeum gyűjteményét tekintettük meg. Az út alatt a Beregszászi Református Főiskola Kollégiumának vendégszeretetét élvezhettük.

Munkácson megismertük a vár történetét, majd koszorút helyeztünk el Kazinczy Ferenc, iskolánk névadójának emléktáblájánál. A második napon a mezőkaszonyi iskolába látogattunk el. Az iskola igazgatója bemutatta az intézményt, majd lehetőségünk nyílt arra, hogy tanórákon vegyünk részt, és ismerkedjünk a vendéglátó iskola diákjaival. A következő állomás Tiszaújlak volt, ahol megkoszorúztuk a turulmadaras Rákóczi emlékművet, majd közösen elénekeltük a Himnuszt. Csetfalván megtekintettünk két szép és különleges templomot: a fakazettás mennyezetű református templomot, és a modern építészet jegyeit viselő görög-római katolikus templomot. A nap végén visszatértünk a szállásra, ahol tovább folytatódott a munka, játékos versenyek, vetélkedők formájában mélyítettük el a tanultakat. A következő napon mezőkaszonyi barátainkat is magunkkal vittük az útra. Ungvárra látogattunk el, ahol megcsodáltuk az ortodox és a görög katolikus székesegyház impozáns épületét. Szolyván a malenkij robot több tízezres kárpátaljai magyar áldozatának emlékére állított emlékparkban tiszteletünk jeléül koszorút helyeztünk el. Ezen az estén Gogola István pszichológus tartott egy nagyon elgondolkodtató, megindító előadást a hazaszeretetről, a magyarságról. Mi is hozzászóltunk a témához, elmondtuk véleményünket a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozásáról.

Az utolsó napon a mezőkaszonyi iskola diákjaival közösen emlékeztünk meg a költészet napjáról. Átadtuk ajándékainkat, jó volt látni örömüket. Vidám vetélkedővel fejeztük be a látogatást. Címeket cseréltünk, hiszen barátságok szövődtek a négy nap alatt. Nagyon sok élménnyel tértünk haza! Az út során nagy szeretet áradt felénk. Láttuk, hogy élhet békében egymás mellett több nemzetiség. Ez után az út után másképp gondolunk a határon túl élő magyarokra, mert „egy vérből valók vagyunk” mi magyarok határon innen, és határon túl.

Gergely Panna és Székely Laura 7.b